Het zwembad winterklaar maken
Wanneer de zomerperiode voorbij is, is het tijd om het zwembad winterklaar te maken. Het winterklaar maken van jouw zwembad is een erg belangrijk onderdeel van het wateronderhoud om groei van algen, bacteriën, kalkafzettingen en beschadigingen aan de muren en leidingen te voorkomen. Je kan beginnen met het voorbereiden van de zwembad overwintering wanneer de watertemperatuur 15 graden Celsius is. Dit moment vindt meestal plaats tussen oktober en november.
Voor de zwembad overwintering kan je kiezen voor zowel een actieve als een passieve winterbehandeling. Wij hebben de belangrijkste stappen van deze methodes op een rijtje gezet!
Actieve zwembad overwintering
Wanneer je kiest voor actieve zwembad overwintering maak je eerst jouw zwembadfilter grondig schoon met een filterreiniger om het kalk, vet en de bacteriën te verwijderen uit het water. De lamellenafdekking van het zwembad kan je reinigen met een speciale lamellenreiniger.Vervolgens verspreidt je Acti Overwinteringsvloeistof door het bad terwijl de filter gedurende één uur blijft draaien. Vervolgens kan je de filterklok zo instellen dat het water minimaal twee uur per dag wordt gefilterd. Doordat er constant een lichte beweging is in het water voorkom je vorming van ijs aan het oppervlakte en in de waterleidingen. Tot slot is het nog belangrijk om jouw waterbehandelingsapparaten af te dekken en het zwembad af te dekken met een speciaal winterzeil om te voorkomen dat er veel viezigheid in het water komt.
Passieve zwembad overwintering
Bij de passieve winterbehandeling schakel je de filterinstallatie uit tot aan het begin van de lente. Voordat je dit doet is het wel belangrijk om ervoor te zorgen dat het zwembadwater schoon en helder is. Maak vervolgens de waterlijn en de zwembadliner schoon met een wand- en bodemborstels en reinig de lamellenafdekking. Verwijder vervolgens al het vuil van de wateroppervlakte en van de bodem. Hiermee vernietig je alle micro-organismen en zichtbare onzuiverheden. Ga vervolgens aan de slag met het testen van de waarden van het zwembadwater zodat deze goed in balans zijn. Wanneer de pH-waarde niet in orde is kan je deze in balans brengen met pH minus en pH plus.Maak vervolgens het filter schoon om kalkaanslag te voorkomen en laat het bad gedeeltelijk leeglopen. Wanneer het waterpeil tot onder de skimmer is gezakt, verdun je de overwintervloeistof in een emmer en laat je de oplossing langs de wanden van het bad lopen.
Vervolgens breng je jouw bad en leidingen in antivriesmodus en breng je winterdrijvers aan. Deze zorgen ervoor dat het water zich niet kan uitzetten wanneer er bevriezing optreedt. Na het aanbrengen van de winterdrijvers haal je de mandjes uit skimmers en plaats je een gizzmo in de skimmer, deze zorgt ervoor dat de skimmer en de achterliggende leidingen niet kunnen bevriezen.
Tot slot breng je een winterstop aan in elke inlaatopening en in de borstelaansluitingen en schakel je de algemene elektrische voeding van de badruimte uit. Als allerlaatste schakel je nog alle apparaten van het zwembad uit om aanslag te verwijderen en de slijtage te beperken.
Overwinteringsproducten bij Zwemland
Wij begrijpen dat het winterklaar maken van jouw zwembad in het begin een ingewikkeld proces kan zijn, om deze reden kan je bij vragen of twijfels altijd even contact met ons opnemen. Wij helpen je graag met het kiezen van de juiste producten voor de overwintering van uw zwembad. Dankzij een goede overwintering kan je in het voorjaar snel weer heerlijk genieten van uw zwembad.