Een buitendouche maken bij je zwembad
Je wilt je graag afspoelen nadat je een duik hebt genomen of bent terug gekomen van een avontuurlijke wandeling in de bossen. Dan is een buitendouche ideaal! Het biedt een tal van voordelen op het gebied van gemak, hygiëne en comfort. Je hebt buitendouches in verschillende kleuren, designs en prijsklassen. Bekijk van tevoren naar de wensen voordat je een buitendouche gaat uitkiezen.
Wat zijn de voordelen van een buitendouche?
Verkoeling, een buitendouche is een ideale manier om jezelf af te spoelen voordat je het zwembad ingaat maar ook wanneer je het zwembad weer uitgaat. Het kan helpen om vuil, zoals bodyolie en body crèmes, en zwembadchemicaliën van je lichaam af te spoelen waardoor het zwembad water ook schoner blijft. Naast het praktische aspect biedt een buitendouche ook een extra niveau van comfort en ontspanning. Daarbij voegt het ook een esthetisch element toe aan je zwembadgedeelte. Je bepaalt zelf hoe je de doucheruimte inricht, ga voor een mediterraanse sfeer met planten of modern met strakke tegels.
Wat zijn de nadelen van een buitendouche?
De aanschaf en de installatie van een buitendouche kan gepaard gaan met aanzienlijke kosten. Vooral als je een systeem wilt installeren dat koud en warm water kan regelen. Net zoals andere buitenvoorzieningen vereist een buitendouche ook onderhoud voor een goede werking. Denk hierbij aan het schoonmaken van de buitendouche, controleren op lekken en het winterklaar maken tijdens de koudere maanden. Een buitendouche dient winterklaar te worden gemaakt om vorstschade te voorkomen.
Hoe installeer je een buitendouche?
Afhankelijk van het type buitendouche dat je kiest kan het installatieproces variëren. Je kan kiezen voor een buitendouche die je aansluit op een tuinslang of een buitendouche die werkt op zonne-energie. Het volgende basisgereedschap heb je nodig:
- Buitendouche: ga voor een buitendouche die past bij jouw budget en wensen.
- Tuinslang: zorg voor een slang die lang genoeg is om de douche te bereiken.
- Schroevendraaier: voor het bevestigen van de douche aan de muur, paal of tegels.
- Boormachine: voor het boren van gaten in de muur of paal (indien nodig)
- Sleutel: voor het aansluiten van de watertoevoer
- Teflontape: voor extra waterdichtheid van de aansluitingen.
- Ondergrond: bij een betonnen fundering een betonmixer of verharde stoeptegels.
Start met de keuze van de locatie van je buitendouche, de voorkeur heeft in de omgeving van je zwembad of buitenruimte. Zorg ervoor dat er toegang is tot water en voldoende afwatering voor de installatie. Daarnaast is het belangrijk dat de buitendouche op een stevige ondergrond komt te staan. Hierbij kan je kiezen voor een betonnen fundering of een verharde fundering zoals grind en stoeptegels.
Volg de handleiding voor de installatie die bij de buitendouche is geleverd. Ben je een beetje handig? Dan kan je de buitendouche eenvoudig zelf installeren. Het is ook mogelijk om de installatie door een installateur of loodgieter te laten uitvoeren. Installeer in de tuin een extra watermeter wanneer je geen afvoer bij de kraan hebt. Deze kan worden aangevraagd bij jouw waterleverancier, dan hoef je namelijk geen rioleringskosten te betalen voor de afvoer. Verder raden wij het af om je te wassen met zeep, tenzij het biologisch afbreekbaar is, dit is beter voor het milieu.
Een buitendouche is een geweldige toevoeging aan elke tuin of terras tijdens de warme zomerdagen. Kies een buitendouche die past bij jouw budget en wensen. En vergeet niet om de buitendouche in de winter af te sluiten. Hiermee voorkom je dat de leidingen knappen door de vorst. Zo kan jij het volgende seizoen weer heerlijk genieten van je buitendouche!