Wat is de beste locatie voor je eigen inbouwzwembad in de tuin?
Voordat je aan de slag gaat met het bouwen van het zwembad dient er gekeken te worden naar de locatie. Het kan zijn dat je beperkter bent in jouw keuze doordat de tuin grotendeels al is aangelegd of dat je nog alle keuze hebt omdat de tuin nog niet is aangelegd. Bij het kiezen van de beste locatie voor een inbouwzwembad in je tuin zijn er verschillende overwegingen om rekening mee te houden:
1. Oriëntatie van jouw zwembad
Kies een locatie die gedurende de dag voldoende zonlicht ontvangt. Wanneer je een locatie kiest in de schaduw zal het zwembad sneller afkoelen waardoor je het water dient te verwarmen met een warmtepomp. Houdt daarbij rekening met de windrichtingen in de tuin. Mochten er plekken zijn die meer wind vangen kan het ook zijn dat het zwembad sneller vervuild raakt door bladeren en takken. Daarnaast is een locatie in de zon en uit de wind ook aangenamer voor de zwemmers.
2. Bepalen van de locatie
Beoordeel de locatie van het zwembad en de helling in je tuin. Kies bij voorkeur voor een vlak gebied in jouw tuin om bouwuitdagingen te minimaliseren en een naadloze overgang van huis naar zwembad te creëren. Controleer van tevoren ook het soort grond in jouw tuin om er zeker van te zijn of een betonnen ondergrond wel of niet een vereiste is voor het inbouwzwembad.
Denk na over het algemene ontwerp van je tuin. Wil je nog bomen of planten? Een tuinhuis of buitenzitjes? Bekijk wat je wil en of het haalbaar is met het huidige tuinontwerp. Heb je de tuin grotendeels al af, dan adviseren wij om rekening te houden met bomen en struiken. De bladeren en takken die hiervan af komen zorgen voor extra vervuiling in het zwembad en extra onderhoud.
3. Privacy en regelgeving
Hoewel privacy essentieel is, biedt het ook gemak om het zwembad dichtbij je huis te hebben. Kijk naar aangrenzende tuinen of de locatie van het zwembad genoeg privacy voor jou biedt. Heb je een dichte of open schutting? Het is natuurlijk niet fijn wanneer je rust wordt verstoord door de buren of een autoweg. Wanneer je het zwembad bij het huis plaatst hoeven zwemmers ook minder ver te lopen voor een douche of een toilet. Het is natuurlijk ook mogelijk om te kiezen voor een tuinhuis met een apart toilet. Heb je kinderen of huisdieren die water liefhebber zijn, dan is het fijn om die ook in de gaten te kunnen houden. Als het zwembad achter in de tuin wordt geplaatst is hier misschien minder overzicht op.
In iedere gemeente is er andere regelgeving met betrekking tot bestemmingsplannen. Bij een nieuwbouw huis kan het voorkomen dat dit eerst voorgelegd dient te worden aan de gemeente voordat een definitieve locatie bepaalt kan worden. Controleer dit om de installatie soepel en vlot te laten verlopen.
4. Nutsvoorzieningen voor het zwembad
Voordat je start met het bouwen van het inbouwzwembad, dien je rekening te houden met nutsleidingen zoals water, gas en elektriciteit. Afhankelijk van de locatie van de technische installatie moeten de leidingen worden verlengd. Zorg ervoor dat deze voorzieningen al zijn getroffen voordat wordt gestart met de bouw van zwembad. Afhankelijk van de wensen voor de technische installatie van het inbouwzwembad is het volgende vereist: 3x zuigleidingen 50 mm, 1x persleiding, 1x riolering, 1x loze leiding voor elektra. Wil je graag advies over welke voorzieningen getroffen dienen te worden? Neem dan contact met ons op zodat wij jouw situatie kunnen bekijken.