Een prefab zwembad installeren, hoe doe je dat?
Wat is een prefab zwembad?
Een prefab zwembad is een zwembad dat vooraf wordt geproduceerd en als volledig zwembad wordt uitgeleverd. Vaak is het een kunststof bak geproduceerd van PP (Polypropoleen)of HDPE (High Density Polyethyleen). Doordat het zwembad uit 1 deel bestaat is het sneller geplaatst. De prefab zwembaden zijn naar eigen wens samen te stellen.
Wat is het verschil tussen een PP en HDPE zwembad?
Een PP zwembad is gemaakt van harder materiaal en goed bestand tegen zowel lage als hoge temperaturen. Terwijl HDPE goed tegen lage temperaturen bestand is maar minder goed tegen hoge temperaturen. Op den duur zou het kunnen voorkomen dat bij een HDPE zwembad de kleur iets kan vervagen terwijl een PP zwembad kleurvast is.
De voordelen van zelf een prefab zwembad installeren?
Het is gemaakt van sterk materiaal, duurzaam en eenvoudig in onderhoud. Door de gladde wanden kunnen algen en bacteriën zich minder goed hechten. Een prefab zwembad is goedkoper dan een bouwkundig zwembad. Helemaal als je besluit de bouw van het zwembad zelf te verzorgen. Daarnaast komt bij een bouwkundig zwembad meer werk én tijd kijken dan bij een prefab zwembad. Bij een bouwkundig zwembad dienen eerst de wanden te worden gemetseld en een liner te worden geplaatst. Deze stappen kan je overslaan bij een prefab zwembad! Verder bespaar je op arbeidsuren door de bouw zelf uit te voeren.
De nadelen van zelf een prefab zwembad installeren?
Het kan voorkomen door transportbeperkingen bij de locatie, zoals geen achterom of een huis aan het water, dat je een kraan dient te regelen of niet alle afmetingen mogelijk zijn. Bij de keuze en de plaatsing van het zwembad dient te worden gelet op de bereikbaarheid van de locatie. Voor de plaatsing van een bouwkundig zwembad ben je flexibeler.
Plaatsing van een prefab zwembad
Stap 1: Begin bij de juiste grondvoorbereiding. Een vlakke en stevige ondergrond is van groot belang voor de bouw van het zwembad. Verwijder eventuele stenen, wortels en andere obstakels. Nadat het gat is uitgegraven en de grond waterpas is gemaakt kan de betonvloer worden gestort. Het wordt geadviseerd om een betonvloer van minimaal 15 centimeter dik te laten storten.
Stap 2: Is de betonvloer uitgehard, waterpas en zitten er geen scheuren in? Dat is mooi! Dan kan het zwembad worden geplaatst. Het is mogelijk om een zwembad te kiezen met de inbouwdelen en het leidingwerk voorgemonteerd of je verzorgt de installatie zelf. Het scheelt een hoop werk door dit te laten doen door de fabrikant. Zo kan je direct aan de slag met het leidingwerk naar de filter ruimte.
Stap 3: Wanneer de inbouwdelen en het leidingwerk is voorgemonteerd kan je deze verder installeren en het leidingwerk verlengen naar de filterruimte. In de filterruimte staat de filterpomp, zwembadfilter, zwembadverwarming en eventuele automatische dosering. Deze technische apparatuur kan worden aangesloten op het leidingwerk.
Stap 4: Vul het zwembad aan met leidingwerk en vul gelijkmatig rondom het zwembad aan met stabilisee zand. Dit zorgt voor een extra versteviging van de wanden en dat deze niet kunnen gaan indammen. Na het aanvullen controleer je op lekkages en of alles waterdicht is.
Stap 5: Start de filterpomp en controleer of alles goed is aangesloten. Wanneer je dagelijks van het zwembad gebruik maakt wordt geadviseerd om om de dag de waarden van het water te controleren. Haal iedere dag vervulling zoals takjes, bladeren en insecten uit het zwembad. Door deze stappen uit te voeren houd je het zwembad hygiënisch en schoon. Dan is het tijd voor hét moment.. om je eerste plons te nemen!
Wil je graag vrijblijvend een offerte ontvangen voor een PP of HDPE zwembad? Neem dan met ons contact op en wij helpen je graag verder.