Een RVS (Inox) zwembad zelf aanleggen
Een zwembad in de tuin kan een droom zijn die uitkomt! Het is belangrijk om de juiste keuze te maken in het type zwembad dat je wilt. Een RVS (Roestvast staal) zwembad is eigentijds én een duurzame toevoeging aan jouw tuin. Het materiaal is bestand tegen corrosie, roest en de meeste chemicaliën wat resulteert in een langere levensduur in vergelijking met andere materialen. Daarnaast is het een groot voordeel dat aan het materiaal geen algen, bacteriën en schimmels kunnen hechten. Dit scheelt chemicaliën en minder schoonmaken om het water weer helder te krijgen. Tenslotte warmt het water sneller wanneer de zon schijnt en behoudt het zijn temperatuur.
Heb je je keuze gemaakt? Dan leggen wij graag uit hoe je zelf dit zwembad kan aanleggen.
1. Een plan van aanpak
Begin met een gedetailleerd plan en bepaal de locatie en afmetingen van het zwembad. Houdt bij de locatie rekening met de zon, windrichting en beplanting. De RVS zwembaden worden gelast op een state-of-art robotlijn en volledig afgewerkt in één bak geleverd. Dit verkort de installatietijd van het zwembad. Zwemland biedt 2 opties van RVS zwembaden aan: 1. RVS zwembad met skimmer en 2. RVS zwembad met overloop.
2. Start met het fundament
Het zwembad is uitgekozen en nu kan je gaan starten met graven. Start met het uitgraven van het gat waar het zwembad in wordt geplaatst. Het advies is om het gat groter uit te graven dan de bad maten voor het eventueel aanleggen van leidingwerk, hierbij gaat het om 0,5 - 1 meter extra rondom het zwembad. Zorg voor een betonnen ondergrond om er zeker van te zijn dat de grond onder het zwembad vlak en stabiel is. Je wilt voorkomen dat in de loop van tijd het zwembad kan gaan verzakken.
3. Laat het bad zakken
Wanneer het gat is uitgegraven kan het zwembad worden geplaatst. De RVS zwembaden zijn uitgerust met roestvrijstalen componenten die rechtstreeks op de platen worden gelast zonder te schroeven. Het grote voordeel van deze aanpak is dat toekomstige lekkages hiermee worden voorkomen. Tegen een meerprijs is het mogelijk om de inbouwdelen vooraf te laten inbouwen zodat je sneller door kan met de installatie. Doordat het RVS zwembad in een deel wordt geleverd kan het gemakkelijk en snel geplaatst worden. Controleer altijd de waterdichtheid en of er geen beschadigingen aan het bad zitten die zijn opgelopen tijdens het transport. RVS zwembaden hebben veel voordelen maar een nadeel is dat het materiaal krasgevoelig is.
4. Aansluiten van de technische installatie
Zodra het zwembad in de grond is geplaatst kunnen de leidingen aan de inbouwdelen worden vastgemaakt. Zorg ervoor dat al het leidingwerk aan elkaar is gekoppeld en waterdicht is. Begin met de installatie van de filterapparatuur in de volgende volgorde: filtratiepomp, zwembadfilter, zwembadverwarming en eventuele zwembadbesturingen. Bij de aanschaf van de technische apparatuur is het belangrijk om ermee rekening te houden dat het voor een RVS zwembad is geschikt. Gebruik stabilisatiezand voor het verder aanvullen rondom het zwembad. Wanneer alles is aangesloten kan het zwembad worden aangevuld met water, laag voor laag. Controleer tussentijds of er nergens lekkages zijn bij het leidingwerk of de technische apparatuur. Alles klaar? Neem een duik en geniet van het prachtige RVS zwembad in jouw tuin!
Heb je vragen of wil je vrijblijvend een offerte ontvangen? Neem dan contact met ons op.