Hoe werkt een 6-wegkraan?
Werking van een zandfilter pomp
Het zwembad water komt via de skimmers bij de pomp terecht die het water aanzuigt en doorpompt naar de zandfilter pomp. Hierbij wordt het zwembad water door de zandfilterpomp geperst waarin het wordt gefilterd met filtermedia. Vervolgens wordt het gefilterde water in het zwembad terug gepompt via de inspuiters. Hiermee wordt vervuiling uit het water gefilterd en blijft dit achter in de zandfilter.
Een zeswegkraan zit bevestigd aan de zijkant (sidemount) of aan de bovenkant (topmount) van een zandfilter. Via de hendel van de zeswegkraan kunt u het filtersysteem van de zandfilter bedienen.
De verschillende standen van de 6-wegklep
In totaal zijn er 7 verschillende functies op een 6-wegklep. Hiervan is de stand 'filter' het meest gebruikte tijdens het zwemseizoen. Buiten het zwemseizoen wordt de stand 'winter' gebruikt. Let op dat tijdens het schakelen tussen de verschillende standen de zwembadpomp is uitgeschakeld.
- Filter: deze stand van de zwembadfilter wordt het meest gebruikt. Hierbij wordt het water door de zwembadfilter geperst, gefilterd en weer schoon teruggepompt in het zwembad.
- Backwash (Terugspoelen):het water in de zandfilter stroomt van onder naar boven waardoor het vuil wordt meegenomen naar de afvoer. Wanneer er weer helder water door de uitgang stroomt is de backwash goed uitgevoerd. Hiermee kan ook overtollig water door een heftige regenbui mee worden weggespoeld.
- Rinse (Spoelen): na de backwash wordt rinse gebruikt om te spoelen. Deze spoelstand zorgt ervoor dat kleine vuildeeltjes worden weggespoeld en het zand weer wordt verdicht. Dit duurt ongeveer 30 seconden. Hierna kan de pomp weer worden ingeschakeld.
- Hercirculatie (Circulatie): wordt weleens gebruikt om producten zo snel mogelijk met het zwembadwater te mengen, bijvoorbeeld tijdens een chloorschock. Hierbij wordt het zwembadwater gecirculeerd zonder dat het water door de zwembadfilter heen stroomt.
- Waste (Afvoer): deze stand wordt gebruikt om het zwembad gedeeltelijk te legen zonder dat het water door het filtermedium stroomt. Hierbij gaat het water rechtstreeks naar het riool toe.
- Close (Gesloten): bij onderhoud aan de pomp wordt gebruik gemaakt van deze stand. Let op: gebruik deze stand alleen wanneer de filterinstallatie niet in gebruik is. Bijvoorbeeld tijdens het winterklaar maken van het zwembad.
- Winter:tijdens het winterseizoen wordt gebruik gemaakt van de winter-stand. De zwembadfilter en filterpomp staan hierbij uit en verbruiken geen energie.
Filtermedium in de zandfilter
Er bestaan verschillende soorten filtermateriaal die je kan gebruiken in jouw zandfilter:
- Filterzand: meest gebruikte en betaalbare optie onder het filtermateriaal.
- Filterglas: glas is minder vatbaar voor bio-aanslag dan filterzand en vermijdt dat bacteriën vast komen te zitten in kleine barstjes of scheurtjes. Het is gemaakt van gerecycleerd glas en daarom een duurzaam alternatief voor filterzand.
- Filterparels: geven de meest effectieve filtratie en filtreren de fijnste vervuiling uit het zwembad. Daarentegen zijn filterparels wel de duurste optie onder het filtermateriaal.
- Filterbollen Aqualoon: Het heeft een aanzienlijk lager gewicht dan filterglas of filterzand en kan zelfs de kleinste vuildeeltjes absorberen tot een grootte van slechts 1 micron. Door de fijnere filtratie van de filterbollen dienen deze wel vaker gereinigd te worden. Een opzetbad wordt vaak alleen gebruikt tijdens de zomer waarmee het filtermateriaal ideaal is voor (kleine)opzetbaden.